Thursday 25 August 2011

MARBLE CHOC BANANA CHIFFON CAKE and step by step

Assalamualaikum...


Sekejap aje dah penghujung minggu dan dah masuk ke bulan baru. Begitu pantas masa berlalu bagai tak terkejar rasanyer.

Hari ni ita nak berkongsi cara2 bagaimana ita menyediakan kek chiffon. Ita terima banyak msg dari rakan2 yg menceritakan ttg masalah yg mereka hadapi setiap kali membuat kek chiffon. Ita bukanlah mahir sangat, tapi sekadar berkongsi ilmu dan panduan untuk adik2 kita yg baru berjinak2 ke dapur. Ita pun dulu cam tu jugak selalu aje tak jadi bila buat tapi, kata org tu gagal sekali tak bermakna kita akan gagal selamanyer.

Melalui pembacaan dan rujukan ita pada beberapa buku masakan akhirnyer ita dapat buat kek chiffon dgn mudah. Sekarang ita tak mengalami lagi kegagalan untuk buat kek ni. Sebenarnyer bila kita dah mahir kita boleh menghasilkan pelbagai resepi kek chiffon yg menarik dan kita suka. Ok jom kita mulakan...


MyKitchen's Recipe

MARBLE CHOC BANANA CHIFFON CAKE

10 gm coco powder
30 ml hot water
100 gm banana - mashed
35 gm cooking oil
1/2 tsp choc paste
85 gm cake flour
1 tsp banana esen
1/2 tsp double action baking powder
80 gm caster sugar
5 egg yolks
5 egg whites
1/4 tsp salt
20 gm caster sugar

ok bila ita dapat resepi seperti di atas, ita akan bahagikan resepi itu kepada beberapa bahagian seperti dibawah

Bahan A
5 kuning telur
20 gm gula caster
1/4 tsp garam
35 gm minyak masak
1 tsp bananan esen
100 gm banana yg telah di lenyek

Bahan B
85 gm tepung kek
1/2 tsp double action baking powder atau baking powder biasa pun ok

Bahan C
5 putih telur
80 gm gula caster
1/2 tsp cream of tarta - tak letak puntak apa

Bahan D
10 gm coco powder
30 ml air panas
satukan menjadi paste
1/2 choc paste atau choc emulco



Langkah 1
Masukkan kuning telur dlm bekas pukul sikit dan kemudian masukkan semua bahan A yg lain. Bancuh hingga sebati seperti dlm rajah sebelah. Guna whisker aje ye!


Langkah 2
Masukkan  bahan B yang telah diayak bersama ke dalam bahan A, dan gaul sempurna. Ketepikan


Langkah 3
Dalam bekas lain kita buat pula bahan C. Mula2 pukul putih telur hingga kembang seperti gambar  2 dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max. Kemudian masukkan gula dan cream of tarta dan pukul lagi sehingga kental dan bertanduk seperti gambar  3 (anggaran dlm 10 minit). Adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat. Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh. (bahagian ni kena pastikan adunan tu betul2 kental). Adunan yg telah siap ini kita namakan meringue.


Langkah 4
Ambil 1/4 meringue dan gaulkan dgn adunan kuning telur dari langkah 1. Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje. Setelah rata masukkan semua baki meringue dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul sempurna.


Langkah 5
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian letakkan paste choc dan choc emulco. Dan satu bahagian lagi di biarkan dlm warna asal.
Sediakan acuan angel food seperti dlm gambar berdiameter 20 cm. Acuan ini tidak perlu diletakkan butter atau tepung ye!
Tuangkan aduna dlm acuan Angle food secara berselang seli sehingga habis.
Bakar di rak  bawah pada suhu 170C  ( ini bergantung pada oven masing2 mengikut kepanasan oven - biasa klu oven ita, ita hanyer gunakan suhu 160C sahaja) selama 1 jam atau sehingga masak.


Langkah 6
Keluarkan kek dari ketuhar setelah masak, dan terbalikkan atas redai seperti dlm gambar dan biarkan kek betul2 sejuk sebelum dikeluarkan.
Setelah sejuk, Sisipkan tepi acuan dgn pisau yg nipis mulakan dari bahagian tepi. Setelah tanggal dari acuan , kita sisipkan pula pisau di lubang tengah dan tapak acuan pula.


Dlm msg ita juga ada beberapa persoalan yg sering ditanya kan. Ita cuba huraikan ye! walaupun ita juga sebenarnyer masih belajar lagi. Ita cuba jawab berdasarkan pengalaman.

Soalan 1

Kek selalu merekah di permukaan kek.

  1. Suhu oven terlampau panas atau terlalu tinggi.
  2. Kedudukan meletakkan kek tidak betul. Biasanyer jika kita membakar menggunakan acuan angle pan, kita hendaklah meletakkan acuan itu dlm rak di sebelah bawah dlm oven.
  3. Serbuk penaik terlalu banyak di gunakan. Gunakan sudu penyukat khas untuk menyukat bahan2.
  4. Kemungkinan kandungan tepung terlebih.

Soalan 2

Kek mendap, turun atau penyek.

  1. Besar kemungkinan terlebih bahan cecair.
  2. Putih telur tidak dipukul dgn sempurna dan tidak kental
  3. Kek di bakar dlm ruang yg salah dlm oven. Ingat ye, jika menggunakan acuan angle pan kedudukan kek biarlah di rak bawah di dlm oven. Jika dasar kek tidak dibakar dgn sempurna, kek akan jatuh dari acuan apabila sejuk nanti.
  4. Masa pembakaran kek terlalu pendek. Anda kena pastikan kek dibakar dgn sempurna. Pintu oven hanya boleh di buka bila kek telah dibakar selama  1/2 jam ( seelok2nyer jgn dibuka sehingga kek benar2 masak). Gunakan lidi satay untuk mencucuk kek bagi memastikan kek telah sempurna masaknyer. Jika lidi keluar licin ini bermakna kek telah masak dgn sepenuhnyer.
 Soalan 3

Kek terlalu tinggi atau rendah atau bentuk tidak secantik yg anda inginkan

Mungkin anda tersalah memilih saiz acuan. Saiz acuan juga mempengaruhi kejadian kek. Jika acuan terlalu kecil dari adunan, maka kek anda mungkin akan menjadi tinggi dan ramping dan begitulah juga sebaliknyer jika anda menggunakan acuan yg besar ada kemungkinan kek anda menjadi bonsai dan tidak menarik. Oleh itu anda harus bijak memilih acuan yg sesuai dgn kandungan adunan.

Harap tips ini sedikit sebanyak dapat membantu rakan2 yang bertanya.


Buah cempedak  diluar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan.

Happy Baking
You might also like:

BANANA CHOCOLATE CHIFFON CAKE

BANANA CHIFFON CAKE

Wednesday 24 August 2011

Kek Chiffon


KEK CHIFFON OREN
By: CMG Dapur Tampa Sempadan

BAHAN A 
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
6 kuning telur gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren, diparut kulitnya
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur
1 sudu makan oren sunquick - ita tambah
sedikit pewarna oren - ita tambah

BAHAN B
6 putih telur gred A
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tartar

Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
Untuk mudah ita asing2 bahan A seperti mana yg ita pernah terangkan cara ita buat chiffon cake boleh rujuk di SINI
Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan

Saturday 13 August 2011

NASI TOMATO



BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
5 cawan air
1 cawan susu cair
1 1/2 camca besar minyak sapi
1 biji bawang besar, dadu kecil
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 inci halia, diketuk
2 helai daun pandan
1 biji tomato masak ranum, buang biji dan cincang halus
2 1/2 camca besar sos tomato
1 kiub ayam "maggi"
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Kismis dan kacang peas untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

BAHAN TUMIS :-)
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis, halia, bawang besar, bawang putih, 1 helai daun pandan dan tomato, masak hingga semua layu. Tambah sos tomato dan kacau rata.
  2. Masukkan beras, gaul rata dan goreng sekejap. Alih beras tadi ke dalam rice cooker, tuang air, susu, hancurkan kiub pati ayam (jika guna) dan tambah garam secukup rasa, kacau rata dan tanak nasi seperti biasa..
  3. Bila nasi masak, tabur kismis atasnya, bila nasi elok kering dan masak, gemburkan dengan chopstick. Hidangkan dengan menabur kacang pis, hirisan daun bawang dan bawang goreng...

Friday 12 August 2011

MARUKU



 

 

 

 

 

 

 

 

Bahan-bahan ( 500 - 600 grms )

  • 300 g tepung beras (cap gajah)=(3 cwn rata)
  • 300 g tepung pulut = (3 cwn rata)
  • 185 g mentega = (3/4 buku + 1 sb rata)
  • 25 g jintan putih/halus = (4 sb rata )
  • 100 g bijan = (10 sb rata)
  • 1 sk serbuk lada putih
  • 1-2 sk serbuk cili
  • 750 ml air dicampur 1/2 sk garam
  • minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
  • acuan maruku yang berbunga bintang

Cara-cara

  1. Di dalam sebuah bekas yang besar,gaul rata tepung2,mentega,jintan,bijan,serbuk lada dan serbuk cili hingga menjadi abuk roti.
  2. Buatkan lubang di tengah2 dan tuangkan campuran air garam sedikit2 sambil diuli hingga menjadi adunan doh yang lembut dan tak melekit,supaya mudah ditekan apabila menggoreng.(air garam dlm adunan tk pernah habis klau akak buat maruku ni,gunakan setakat doh lembut...dah ok)
  3. Panaskan minyak di dalam kuali.Bubuh secukup adunan di dalam acuan dan tekan adunan mengikut lingkaran bulat terus ke dalam kuali.Biarkan seketika dan balikkan dan goreng hingga perang.
  4. Atau dgn cara yg lagi satu...tekan adunan lingkaran bulat di atas piring dahulu...
  5. Balikkan di atas tapak tangan dan perlahan2 masukkan ke dalam kuali dan goreng hingga masak keperangan.
  6. Angkat maruku dan toskan di atas kertas serap minyak dan sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.
  7. contoh acuan ada di glossary...http://www.myresipi.com/top/glossary/282
  8. ***atau boleh jugak guna acuan atau penerap kuih seperti ini...
  9. kalau menggunakan piping bag pastikan guna nozle bintang jugak...
  10. boleh juga dipicit terus kedalam minyak panas...tapi mesti berhati2...

TIRAMISU BISCOTTI



Tiramisu Simple/Biscotti
Sumber: umi_e (myresepi.com)

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
1 bungkus biskut tiramisu/sponge fingers
250ml whipping cream - guna 1 pkt whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)- tambah 1/2 cwn lagi + 1 sk nescafe
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-caranya
1. satukan cream cheese+whipping cream+gula dan pukul hingga kembang
2. Celupkan biskut ke dalam bancuhan nescafe dan susun dalam bekas sederhana besar
3. Setelah itu letakkan satu lapisan bancuhan yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata. Ulang proses ini sehingga menjadi tiga lapisan- buat 2 lapisan(3 bekas)
4. Bila semua bancuhan telah habis dan bahagian atas disapu rata, bolehlah ditutup dengan cling film dan disimpan dalam peti ais.
5. Hias kan dengan taburan koko/cokolat di atasnya ikut suka bila masa nak menghidangkannya..



Inilah whipping cream yg selalu digunakan disini...dlm bentuk serbuk cuma tambah susu,pukul hingga kembang.Lebih jimat harganya berbanding whipping cream yg dah siap dijual dlm bekas. Satu pkt cukup utk resepi di atas.


TEPUNG PELITA



Bahan-bahannyaBahagian bawah warna hijau
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
1 sudu besar tepung jagung
4cawan air
4 helai daun pandan diparut, campur 1 cawan air, kemudian ditapis

Bahagian atas warna putih
4 sudu rata tepung beras
4 cawan santan dari sebiji kelapa
secubit garam

Cara membuatnya
1. Masak bahagian bawah dahulu, campurkan semua bahan, kecuali tepung jagung.
2. Masak hingga gula larut dengan api kecil, lepas tu baru masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh dengan sedkit air
3. Masak hingga pekat & berkilat. Adunan akan meletup-letup menandakan sudah cukup masak
4. Tuang adunan hijau ke dalam acuan daun pisang dengan cepat dan berhati-hati kerana adunan akan cepat beku dan sukar untuk diratakan
5. Masak bahagian atas pula, campurkan semua bahan, masak dengan api kecil sehingga pekat & tanak
6. Setelah  masak tuang menutupi bahagian berwarna hijau tadi, biarkan sejuk

BISKUT SNOW ALMOND

 

Bahan-bahan ( bergantung saiz penerap yg diguna )

  • BAHAN A:
  • 200gm butter
  • 100gm gula kastor
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 sudu kecil esen kopi
  • 1 biji kuning telur
  • BAHAN B:
  • 220gm tepung gandum
  • 70gm tepung ubi
  • 50gm nestum - dikisar
  • 40gm badam kisar
  • 1 sudu besar coffeemate - saya guna susu tepung
  • HIASAN:
  • Coklat masakan - dicairkan
  • white breadcrumb

Cara-cara

  1. Pukul butter,gula dan shortening hingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
  2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, sedikit demi sedikit.
  3. Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan pilihan anda.
  4. Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat dan biarkan sejuk dahulu.
  5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti putih tadi.
  6. Setelah coklat kering, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.

BISKUT ALMOND LONDON

 

Bahan-bahan ( >100 biji )

  • 250g Butter
  • 50g Susu tepung
  • 2tbsp Madu lebah
  • 2tbsp Golden syrup
  • 100g Badam dicincang dan dibakar
  • 500g coklat masak, mentega dan minyak jagung untuk hiasan
  • 100g Badam dibakar
  • 450g Tepung Gandum
  • Paper cup secukupnya

Cara-cara

  1. Pukul butter bersama madu lebah dan golden syrup sehingga kembang.
  2. Masukkan susu tepung dan tepung gandum dan gaul sehingga sebati
  3. Setelah sebati, bentukkan bebola kecil daripada adunan tadi sambil memasukkan badam yang telah dibakar ke dalamnya dan susun di atas tin pembakar
  4. Bakar pada suhu 180 degree celcius selama lebih kurang 20 minit
  5. Setelah masak, sejukkan biskut dan masukkan ke dalam paper cup apabila telah sejuk
  6. Panaskan coklat masakan bersama-sama dengan mentega dan sedikit minyak jagung. Sekiranya anda menggunakan coklat sebenar, anda hanya perlu mencairkan coklat itu tanpa ditambah dengan mentega dan minyak jagung.
  7. Dengan menggunakan sudu kecil, tuang coklat ke atas biskut dan tabukan badam yang telah dicincang dan dibakar itu
  8. London Almond sudah sedia untuk dimakan apabila coklat telah keras.

BISKUT AISKRIM FANCY

 

Bahan-bahan ( 200++ pieces )

  • 520gram mentega (nak campur marjerin pon boleh)
  • 240gm gula ising
  • 640gm tepung gandum
  • 120gm tepung jagung
  • 80gm tepung kastard
  • 1 sk serbuk penaik
  • 100gm badam (ape2 kacang pon boleh, panggang dulu barulah kisar)
  • 1/2 sk pewarna kuning telur
  • coklat masakan dan chocolate rice untuk hiasan

Cara-cara

  1. pukul mentega, gula ising dan pewarna kuning telur hingga kembang
  2. ayak semua jenis tepung bersama serbuk penaik, masukkan sedikit demi sedikit kedalam bahan yang telah dipukul tadi. uli hingga menjadi doh.
  3. canai setebal 0.5cm dan terap dgn acuan aiskrim dan bakar dengan suhu 175C selama 15 minit
  4. coklat dicairkan menggunakan kaedah double boil, tambah 1 sudu shortening untuk bagi coklat nampak berkilat
  5. sejukkan biskut sebelum dicelup kedlm coklat masakan yg telah dicairkan dan hiaskan dgn chocolate rice.

TEPUNG PELITA

Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )



  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
  • 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
  • 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
  • sedikit kapur dan sedikit garam

Cara-cara

  1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
  3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
  4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
  5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
  6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
  7. Sejukkan.

PUDING CENDOL



PUDING CENDOLresipi :Ogy@Tuntung15
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
Bagi Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam

Bagi Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah ~ k.nor guna campuran nisan dan gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam

Bagi Lapisan Bawah
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastik (saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

Bagi Lapisan Atas
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
Kocok kuning telur didalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.

Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan dibahagian tepi loyang. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

## selalunya bila K.Nor buat puding ni, utk bahagian lapisan atas tu K.Nor akan tambah air sebanyak 100ml lagi sbb teksture asal tu agak keras sket bg K.Nor. K.Nor lebih suka teksture puding yg lebih lembut sket. Terpulang pada masing2 ya..


## utk lapisan bawah K.Nor hanya guna 1 cawan gula atau lebih kurang 12 sudu besar. Sbb K.Nor kurang suka manis2 sgt dan utk lapisan atas tu mmg kena rasa sendiri la kalau nk buat sbb jenis2 gula merah ni berbeza. Jadi tak leh nk bg tau sukatan yg tepat.

Biskut Ferrero Rocher



200gm Butter
100gm gula perang
70gm gula icing
1 biji kuning telur
1 tsp coffee flavor
1 tsp chocolate emulco
70gm tpg jagung
50gm conflakes (kisarkan)
1 tsp soda bikarbonate
250gm tpg gandum

Caranya:-
1. Pukul butter dan kedua dua gula hingga kembang
2. Masukkan kuning telur, coffee flavor dan chocolate emulco
3 Masukkan tpg jagung, conflakes, soda bicarbonate dan tpg gandum sedikit demi sedikit dan diuli sehingga menjadi doh.
** kalau doh keras ambil mentega dan uli sehingga doh menjd lembut tidak keras dan retak bila membentuknya.
4. Ambil kacang hazelnut dan bulat2kan bersama doh tadi, buat besar guli sbb doh akan mengembang 2x ganda bila dibakar.
5. Celup doh dlm putih telur dan golekkan kat badam cincang dan bakar 180 darjah 10 minit.
6. Bila sejuk celup dlm choc. cair.
about 8 months ago · Report

FERERO ROCHER
(From Kolej Komoniti)

60gm butter
25gm ising
1/2 tsp soda bicarbonat
50g t.gandum
1/4 tsp esen vanilla
1 sudu besar badam cincang-dpanggang

1. sebatikn butter,ising n vanilla
2. masukkn soda bicarbonat
3. akhir skali msukkn bahan kering
4. uli sebati n bulat2kn doh,kmudian bakar
5. Stelah sjuk ,celupkn dlm coklat masakan yg dcampur ngan badam
6. msukkn dlm papercup
7. taburkn crooquant di atasnya

tips---

coklat di doubleboil. campor dedikit crisco(utk kilat)
ising kena ayk
pastikn butter.ising n vanilla..pkul hingga sebati
badam..lg byk lg sedap




  • Friday 5 August 2011

    LASAGNA


     









    cheese dan sos yg meleleh...sedapppp....

    Bahan.
    * 6 keping pasta Lasagna - guna yang instant tp rebus sekejap biar lembut.

    -bahagian inti daging-
    * 3/4 cawan daging cincang - letak 1 cwn daging
    * 1 biji bawang putih (dicincang)
    * 1/2 biji bawang besar ( dicincang dadu)
    * 2 biji tomato ( potong dadu)
    * 1/2 biji carrot ( potong dadu)
    * 6 ketul cendawan ( potong dadu)
    * 3 sudu besar tomato ketchup - tambah 6 sb lagi
    * 2 sudu besar olive oil- guna butter
    Bahagian white sauce
    * 1 cawan susu segar
    * 1/4 cawan tepung gandum
    * 1 sudu besar cheese powder-letak 1 kpg slice cheese
    * 2 sudu besar butter
    * 1 sudu kecil garam
    * sedikit lada sulah
    * Sedikit mix cheese atau mozarela cheese untuk ditabur atas setiap layer lasagna-letak slice cheese je
    ***white sauce ni kena doublekan bahan2nya sbb sauce tak cukup utk cover semua lasagna.***

    untuk hiasan
    * sedikit hirisan daun pasley kering-tak letak

    Caranya
    1. Buat inti daging dulu, panaskan olive oil dan tumis bawang putih, bawang besar dan 3 sb tomato ketchup, biar naik bau, baru masukkan daging cincang, kemudian masukkan carrot, cendawan dan tomato, masukkan juga setengah cawan air, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, gula, 6 sb sos tomato dan lada sulah biar mendidih dan agak kering. angkat dan sejukkan.



    sos daging

    2. Buat White sauce
    campurkan tepung gandum dengan sedikit air, bancuh hingga jadi pes, kemudian curahkan dalam periuk yang berisi susu segar tadi, masukkan lada sulah, butter dan garam, kacau higga pekat.



    Sos putih

    3. Sedia untuk melapis, ambil acuan petak, dan gliskan dengan marjerin, letakkan 2 keping lasagna tutup pemukaan dasar acuan, kemudian letakkan inti daging ,ratakan keselurahan acuan dan lapiskan dengan white source pula, tabur cheese dan ulang langkah ini sehingga semua nye habis, kiranya lapisan akan jadi 3 set lah, lapisan terakhir white source, tabur atas white source tu dengan cheese dan hirisan dry pasley. Bakar pada suhu 180 darjah selama 30 hingga 40 minit atau sehingga permukaan atas nye perang. Makan panas-panas dan sangat sesuai dimakan bersama spagetti atau hidangan sampingan yang lain.



    Lapisan ke dua



    sebelum masuk oven...letak slice cheese yg dipotong2 atas sos putih



    dah masak...baru keluar oven.


    You might also like:

    Wednesday 3 August 2011

    Fresh Fruits Pavlova



    Bahan A:

    • 5 biji putih telur (kuning telur tidak diperlukan untuk membuat pavlova)
    • 1 cawan gula castor
    • 1 sudu kecil cuka makanan
    • 1 sudu kecil esen vanila
    • 1 sudu besar tepung jagung yang diayak
    Bahan B:
    • Whipped cream
    • Starwberry yang dibelah dua
    • Kiwi yang dihiris nipis

    Ok...cara nak buat pun senang je ye korang:


    Mula-mula, putar putih telur sehingga kembang, sebelum itu, pastikan mangkuk bersih dari sebarang benda asing seperti air supaya putih tekur kembang sehingga jayanya - Then, semasa telur diputar, masukkan gula castor sedikit demi sedikit sehingga habis. - Next, masukkan tepung jagung, esen vanilla dan cuka makanan dan putar sehingga berkilat.

    Okeh, berkilat seperti ni ye korang....eh kejap, sebelum tu, korang kene lukis dulu bulatan dalam 12cm diameter atas kertas minyak - Then, barulah korang boleh tuang adunan tadi dalam bulatan tadi dan ratakan, and make sure tak terkeluar bulatan ye :) Buatlah bentuk yang korang suke...aku main tepek je ni...hahhaha



    Lepastu, bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 100 c dan gunakan api bawah ye...bakar selama 50-60 minit...selepas dibakar sehingga kecoklat cairan (ape jenis bahasa ni) ala, kire brown light2 la..., biarkan pavlova yang telah dibakar sejuk di dalam oven...jangan keluarkan ye sehingga benar-benar sejuk...


    Lepas dah sejuk, bolehlah dikeluarkan dan sedia untuk dihiaskan dengan menyapu whipped cream di atas pavlova tadi...then, susun buah strawberry dan kiwi mengikut citarasa korang....lepas tu siap! tunggu sehingga waktu berbuka, barulah boleh makan ye :)

    Tuesday 2 August 2011

    TALAM SAGU





    LAPISAN BAWAH
    250 gm sagu
    50 ml santan
    150 ml air pandan
    (titiskan sedikit lagi pewarna hijau)
    1 sudu teh garam

    LAPISAN ATAS
    175 gm gula (1 cawan)
    (3/4 cawan manis jugak)
    50 gm tepung kastad
    200 ml santan
    50 ml air daun pandan
    2 biji telor saiz besar
    1/8 air abu
    1/4 sudu teh garam

    KAEDAH PENYEDIAAN
    Rendam sagu agak lebih sikit dari sagu air nya.
    Rendam dalam 10 or 15 minit.
    Gaulkan semua bahan lapisan atas,sebatikan.
    Kalau nk tambah kan hijau,titiskan sedikit
    pewarna hijau.
    Sediakan loyang,sapu loyang dengan sedikit minyak.
    Alaskan loyang dengan plastik.
    Masukan lapisan bawah yang sudah di gaul ke dalam
    loyang dan ratakan.
    Kukus selama 25 minit.

    LAPISAN ATAS
    Satu kan semua bahan dan blend.
    Tapis ke dalam periuk.
    Masak lapisan atas hingga pekat dengan api perlahan.
    Tuang lapisan atas kedalam lapisan bawah.
    Kukus selama 25 minit hingga masak.


    

    Monday 1 August 2011

    PUDING KARAMEL




    PUDING KARAMEL
    Sumber: F&N Dairies
    from Lynn Sham, RNet

    Bahan:
    > 2 tin susu sejat F&N
    > 175 gm gula perang - saya guna gula pasir
    > 20 gm gula kastor
    > 4 biji telur
    > 1 sudu teh esen vanilla

    Cara Menyediakannya:
    1. Didihkan gula perang dan tuang sedikit air supaya menjadi caramel atau gula hangus. Tuang kedalam bekas tahan panas dan ketepikan.
    2. Pukul gula kastor dan telur, tapiskan. Campurkan susu dan esen vanila. Kacau rata. Tuangkan ke dalam bekas yang berisi gula hangus dan kukus dengan suhu tinggi.
    3. Terbalikkan puding ke dalam pinggan dan hidang panas ataupun sejuk.