Monday 25 July 2011

Asam Pedas(Gulai Tumis)


Bawal Putih masak Gulai Tumis (Asam Pedas).....

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan bawai putih
7 ulas bawang merah *
...4 ulas bawang putih *
2 batang lada merah *
10 batang cili kering (direbus) *
1 inci halia *
kunyit secukupnya *
belacan secukupnya *
Air asam jawa (1 genggam asam jawa=sebesar 1 biji telur ayam + air secukupnya)
1 biji terung
daun kesum secukupnya
garam secukupnya

Caranya:
1. Kisar semua bahan yang bertanda *.
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga garing dan naik bau dan pecah minyak (pastikan api jangan terlalu besar).
3. Masukkan air asam jawa...biar mendidih.
4. Masukkan terung, daun kesum dan ikan.
5. Biarkan mereneh dalam api sederhana selama 10-15min sehingga ikan dan terung elok masaknya. Tutup api dan hidangkan.

Kak Ungku kalau masak biasanya tidak ikut sukatan main guna anggaran shj.... ;D
See More

No comments:

Post a Comment