BISKUT AISKRIM FANCY
Bahan-bahan ( 200++ pieces )
- 520gram mentega (nak campur marjerin pon boleh)
- 240gm gula ising
- 640gm tepung gandum
- 120gm tepung jagung
- 80gm tepung kastard
- 1 sk serbuk penaik
- 100gm badam (ape2 kacang pon boleh, panggang dulu barulah kisar)
- 1/2 sk pewarna kuning telur
- coklat masakan dan chocolate rice untuk hiasan
Cara-cara
- pukul mentega, gula ising dan pewarna kuning telur hingga kembang
- ayak semua jenis tepung bersama serbuk penaik, masukkan sedikit demi sedikit kedalam bahan yang telah dipukul tadi. uli hingga menjadi doh.
- canai setebal 0.5cm dan terap dgn acuan aiskrim dan bakar dengan suhu 175C selama 15 minit
- coklat dicairkan menggunakan kaedah double boil, tambah 1 sudu shortening untuk bagi coklat nampak berkilat
- sejukkan biskut sebelum dicelup kedlm coklat masakan yg telah dicairkan dan hiaskan dgn chocolate rice.
No comments:
Post a Comment