Friday, 12 August 2011

BISKUT AISKRIM FANCY

 

Bahan-bahan ( 200++ pieces )

  • 520gram mentega (nak campur marjerin pon boleh)
  • 240gm gula ising
  • 640gm tepung gandum
  • 120gm tepung jagung
  • 80gm tepung kastard
  • 1 sk serbuk penaik
  • 100gm badam (ape2 kacang pon boleh, panggang dulu barulah kisar)
  • 1/2 sk pewarna kuning telur
  • coklat masakan dan chocolate rice untuk hiasan

Cara-cara

  1. pukul mentega, gula ising dan pewarna kuning telur hingga kembang
  2. ayak semua jenis tepung bersama serbuk penaik, masukkan sedikit demi sedikit kedalam bahan yang telah dipukul tadi. uli hingga menjadi doh.
  3. canai setebal 0.5cm dan terap dgn acuan aiskrim dan bakar dengan suhu 175C selama 15 minit
  4. coklat dicairkan menggunakan kaedah double boil, tambah 1 sudu shortening untuk bagi coklat nampak berkilat
  5. sejukkan biskut sebelum dicelup kedlm coklat masakan yg telah dicairkan dan hiaskan dgn chocolate rice.

No comments:

Post a Comment