Friday, 12 August 2011

Biskut Ferrero Rocher



200gm Butter
100gm gula perang
70gm gula icing
1 biji kuning telur
1 tsp coffee flavor
1 tsp chocolate emulco
70gm tpg jagung
50gm conflakes (kisarkan)
1 tsp soda bikarbonate
250gm tpg gandum

Caranya:-
1. Pukul butter dan kedua dua gula hingga kembang
2. Masukkan kuning telur, coffee flavor dan chocolate emulco
3 Masukkan tpg jagung, conflakes, soda bicarbonate dan tpg gandum sedikit demi sedikit dan diuli sehingga menjadi doh.
** kalau doh keras ambil mentega dan uli sehingga doh menjd lembut tidak keras dan retak bila membentuknya.
4. Ambil kacang hazelnut dan bulat2kan bersama doh tadi, buat besar guli sbb doh akan mengembang 2x ganda bila dibakar.
5. Celup doh dlm putih telur dan golekkan kat badam cincang dan bakar 180 darjah 10 minit.
6. Bila sejuk celup dlm choc. cair.
about 8 months ago · Report

FERERO ROCHER
(From Kolej Komoniti)

60gm butter
25gm ising
1/2 tsp soda bicarbonat
50g t.gandum
1/4 tsp esen vanilla
1 sudu besar badam cincang-dpanggang

1. sebatikn butter,ising n vanilla
2. masukkn soda bicarbonat
3. akhir skali msukkn bahan kering
4. uli sebati n bulat2kn doh,kmudian bakar
5. Stelah sjuk ,celupkn dlm coklat masakan yg dcampur ngan badam
6. msukkn dlm papercup
7. taburkn crooquant di atasnya

tips---

coklat di doubleboil. campor dedikit crisco(utk kilat)
ising kena ayk
pastikn butter.ising n vanilla..pkul hingga sebati
badam..lg byk lg sedap




  • No comments:

    Post a Comment