BISKUT SNOW ALMOND
Bahan-bahan ( bergantung saiz penerap yg diguna )
- BAHAN A:
- 200gm butter
- 100gm gula kastor
- 1 sudu besar shortening
- 1 sudu kecil esen kopi
- 1 biji kuning telur
- BAHAN B:
- 220gm tepung gandum
- 70gm tepung ubi
- 50gm nestum - dikisar
- 40gm badam kisar
- 1 sudu besar coffeemate - saya guna susu tepung
- HIASAN:
- Coklat masakan - dicairkan
- white breadcrumb
Cara-cara
- Pukul butter,gula dan shortening hingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
- Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, sedikit demi sedikit.
- Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan pilihan anda.
- Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat dan biarkan sejuk dahulu.
- Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti putih tadi.
- Setelah coklat kering, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment