Bahan-bahan (*Yatie guna acuan lebih kecil, dapat lebih kurang 60 biji)
- 5 biji telur
- 250 gm tepung gandum*
- 1 sudu kecil baking powder*(* diayak)
- 300 gm gula halus
- 2 sudu kecil ovallate
- 250 ml santan
- sedikit pewarna hijau
- 2 camca teh paste pandan (boleh tukar perisa kegemaran anda)
Inti Kelapa (Sebagai kepala)
Cara Menyediakan Inti Kelapa- Satukan semua bahan inti dan gaul sebati.
- Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
- Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat.
Cara membuat dan mengukus kuih
- Panaskan kukusan.
- Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
- Masukkan santan berselang seli dengan tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna.
- Kacau lagi hingga sebati.
- Sapu sedikit minyak pada acuan.
- Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
- Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.(Yatie kukus 10 minit api sederhana)
- Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment