Saturday, 22 October 2011

KEK LAPIS CHEESE PESONA

Bahan2: (Saiz 9x9)
A:

  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat/kopi-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:

  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar- saya tambah 1 sudu besar lagi
  • 1/2 cawan gula halus
Caranya :

  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) Yatie taburkan coklat rice je kat atas kek.
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Catatan Yatie,
Yatie beli biskut marie tu 2 bungkus, tapi cuma guna buat kek ni sebungkus je biskut marie 350gm. Musykil juga di buatnya. Mungkin Yatie sapu/ratakan cream cheese tu tebal sikit kot, tapi rasanya taklah tebal sangat. Pastu Yatie guna loyang 8 inci..lenkali nak cuba juga resepi asal yg menggunakan 2 bungkus biskut dan guna loyang 9 inci. Macamana dngn pandangan kawan2 yg telah mencubanya??? Btw kek ni mmng sedap sangat..lebih sedap di makan sejuk....

No comments:

Post a Comment