Saturday, 22 October 2011

KEK RED VELVET



KEK RED VELVET
Sumber : http://kakzusemanisgula.blogspot.com/2011/07/red-velvet-cake-rvc.html

Peralatan:

Saiz Loyang 9 inci

BAHAN-BAHAN :


5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam (saya guna buttercup jer)
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle ( koko powder biase pun bole - saya guna serbuk koko biasa jer)
2 cawan gula kastor ( 1 3/4 cawan pun ok )
4 sudu makan pewarna Red Bright - (saya ikut kak Zu, guna 2 sudu besar jer)
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) (pun ikut kak Zu - guna baking powder)
1 sudu makan cuka makan










CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk kedalam adunan, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan ( high speed). Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.


FILLING:
500gram blueberry filling

KRIM:

BAHAN-BAHAN:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar- akak letak 1 1/2 cawan
Sedikit gula icing

Sedikit butter



CARA MEMBUATNYA:
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium). Masukkan gula icing dan butter.
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk







Cara KakZu :
500 gm creamcheese
240 gm butter anchor
240 gm gule icing
Putar hingge sebati..takyah kembang sangat nnti krim mencair.


NOTA:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.

No comments:

Post a Comment