Tuesday, 28 June 2011

Kerepek Bawang








Bahan-bahan untuk doh A
Tepung gandum                                   750 gm
Tepung jagung                                     150 gm
Margerine                                           120 gm
Garam                                                 30 gm
Air                                                      320 gm


Bahan-bahan untuk doh B
Tepung gandum                                  750 gm
Bawang besar                                    150 gm
Jintan manis/putih                               12 gm
Margerine                                          60 gm
Serbuk cili                                         30 gm
Telur                                                 1 biji
Udang kering                                    12 gm
Air                                                   100 gm

Cara-Caranya (Doh A)
1.Margerine di cairkan sebelum digaul dengan tepung.
2.Satukan semua bahan dalam mixer,uli hingga menjadi doh.

Cara-Caranya (Doh B)
1.Margerine dicairkan terlebih dahulu.Udang kering
   di rendam dan di toskan terlebih dahulu.
2.Bawang besar,jintan manis/putih,udang kering,serbuk
   cili di kisar dengan air yang sudah di sukat.
3.Satukan tepung,margerine,bahan-bahan kisar dan telur
   didalam mixer,uli hingga menjadi doh.

Cara-Cara Mengghulung Doh
1.Doh A dan doh B di uli berasingan,kemudian di canai nipis
   lebih kurang 3 mm.Potong mengikut saiz yang di perlukan.
2.Kedua-dua doh tadi di lapiskan dua.Doh A perlu dilembab
   kan dengan sedikit air.Doh B di letak kan di atas dan lembab
   kan doh B,kemudian gulung rapat2,kemaskan.
3.Doh yang siap di gulung,di bungkus dan di perap pada suhu
   bilik lebih kurang 15 hingga 30 minit.Potong nipis2,atau guna
   mesin,guna no8  kemudian goreng hingga masak.
   ,,,SIAPPP,,,,,,,,rasa je best pe,,,

No comments:

Post a Comment

Post a Comment