Tuesday, 28 June 2011
Kerepek Bawang
Bahan-bahan untuk doh A
Tepung gandum 750 gm
Tepung jagung 150 gm
Margerine 120 gm
Garam 30 gm
Air 320 gm
Bahan-bahan untuk doh B
Tepung gandum 750 gm
Bawang besar 150 gm
Jintan manis/putih 12 gm
Margerine 60 gm
Serbuk cili 30 gm
Telur 1 biji
Udang kering 12 gm
Air 100 gm
Cara-Caranya (Doh A)
1.Margerine di cairkan sebelum digaul dengan tepung.
2.Satukan semua bahan dalam mixer,uli hingga menjadi doh.
Cara-Caranya (Doh B)
1.Margerine dicairkan terlebih dahulu.Udang kering
di rendam dan di toskan terlebih dahulu.
2.Bawang besar,jintan manis/putih,udang kering,serbuk
cili di kisar dengan air yang sudah di sukat.
3.Satukan tepung,margerine,bahan-bahan kisar dan telur
didalam mixer,uli hingga menjadi doh.
Cara-Cara Mengghulung Doh
1.Doh A dan doh B di uli berasingan,kemudian di canai nipis
lebih kurang 3 mm.Potong mengikut saiz yang di perlukan.
2.Kedua-dua doh tadi di lapiskan dua.Doh A perlu dilembab
kan dengan sedikit air.Doh B di letak kan di atas dan lembab
kan doh B,kemudian gulung rapat2,kemaskan.
3.Doh yang siap di gulung,di bungkus dan di perap pada suhu
bilik lebih kurang 15 hingga 30 minit.Potong nipis2,atau guna
mesin,guna no8 kemudian goreng hingga masak.
,,,SIAPPP,,,,,,,,rasa je best pe,,,
Labels:
kurspen-kkarau
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment