Wednesday, 29 June 2011
Kuih Siput Pedas
Bahan-Bahan
600 gm tepung gandum
2 sudu besar margerine
10 tangkai @ 20 gm cili kering
3 pelepah daun kari
1 biji telor
1 cawan teh air
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan
1.Margerine di cairkan,gaul dgn tepung menggunakan
tangan,ketepikan.
2.Cili kering dibuang biji,daun kari diambil daun nya
mesin kedua2 nya sekali.
3.Cili kering dan daun kari yang di mesin di bancuh dengan
air,garam dan telur,kemudian tuang ke dalam adunan tepung
tadi,diuli hingga rata
4.Jika adunan agak keras,tambah air sedikit demi sedikit
sehingga mendapat adunan yang lembut dan sekata.
Jika adunan lembik,tambah tepung gandum sedikit2
hingga mendapat adunan yang sekata.
5.Doh di gentel bulat-bulat berdiameter lebihkurang 1 cm,
kemudian di gelek di atas acuan kueh siput.
6.Selepas siap di gentel,goreng guna minyak yang banyak.
Balik-balik kan agar masak sekata.
7.Bila keperangan menandakan sudah masak,angkat dan
toskan.
Labels:
kurspen kkarau
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment