Bahan-Bahan
500 gm tepung gandum
180 gm air
1 sudu besar garam
3 senduk kecil minyak masak (panas)
1 sudu besar gula
Bahan-Bahan Kisar
6 ulas bawang putih
20 sudu besar gula
6 sudu besar gula
3 sudu kecil garam
Kaedah Penyediaan
1.Panaskan 3 senduk kecil minyak.
2.Kacau air dengan garam hingga larut.
3.Buat bulatan di tengah-tengah tepung,
masukkan minyak panas,kacau pelahan2.
4.Tuang larutan garam dalam tepung dan uli,
jangan terlalu lembik.
5.Bahagikan kepada beberapa doh kecil.
Canai sebanyak 3 kali.Mula canai tebal
guna no 3,lepas itu tukar ke no 7.(nipis)
6.Kemudian canai kan lagi sebanyak 2 kali.
7.Gunting tepung yabg telah dicanai memanjang.
8.Goreng dalam minyak yang panas dan toskan.
9.Untuk cabai nya,tumis bawang putih hingga
kekuningan.
10.Masukkan serbuk cili yang di campur sedikit
air,masak hingga pecah minyak.
11.Masukkan gula ,garam dan sedikit serbuk perisa.
Kacau hingga sebati.
12.Setelah masak,perlahankan api dan masuk kan
maruku.Gaul hingga sebati.
No comments:
Post a Comment