Wednesday, 29 June 2011
Kuih Loyang
Bahan-Bahan
500 gm tepung beras
150 gm tepung ubi @ tepung jagung (gebu)
250 gm gula
3 biji telor
1 sudu teh garam
1 sudu teh kapur
650 gm air (tak perlu santan sebab ber minyak)
Cara- Caranya
Telur dan gula di mesin,kemudian masukkan dalam
bekas yang berisi tepung beras & tepung ubi.Gaul
sebati.Masukkan sedikit garam dan air dsedikit demi
sedikit sehingga tidak berketul.
Pananskan minyak,letakkan acuan loyang sekali,
bila sudah panas celupkan acuan loyang dalam
adunan 3/4 acuan saja,kemudian celup pula ke
dalam minyak panas,perlahan goyangkan acuan
hingga adunan lekang.Goreng sehingga adunan
kekuningan dan masak,angkat toskan.
Labels:
kurspen kkarau
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment