Tuesday 2 August 2011

TALAM SAGU





LAPISAN BAWAH
250 gm sagu
50 ml santan
150 ml air pandan
(titiskan sedikit lagi pewarna hijau)
1 sudu teh garam

LAPISAN ATAS
175 gm gula (1 cawan)
(3/4 cawan manis jugak)
50 gm tepung kastad
200 ml santan
50 ml air daun pandan
2 biji telor saiz besar
1/8 air abu
1/4 sudu teh garam

KAEDAH PENYEDIAAN
Rendam sagu agak lebih sikit dari sagu air nya.
Rendam dalam 10 or 15 minit.
Gaulkan semua bahan lapisan atas,sebatikan.
Kalau nk tambah kan hijau,titiskan sedikit
pewarna hijau.
Sediakan loyang,sapu loyang dengan sedikit minyak.
Alaskan loyang dengan plastik.
Masukan lapisan bawah yang sudah di gaul ke dalam
loyang dan ratakan.
Kukus selama 25 minit.

LAPISAN ATAS
Satu kan semua bahan dan blend.
Tapis ke dalam periuk.
Masak lapisan atas hingga pekat dengan api perlahan.
Tuang lapisan atas kedalam lapisan bawah.
Kukus selama 25 minit hingga masak.




No comments:

Post a Comment