Friday 12 August 2011

TEPUNG PELITA



Bahan-bahannyaBahagian bawah warna hijau
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
1 sudu besar tepung jagung
4cawan air
4 helai daun pandan diparut, campur 1 cawan air, kemudian ditapis

Bahagian atas warna putih
4 sudu rata tepung beras
4 cawan santan dari sebiji kelapa
secubit garam

Cara membuatnya
1. Masak bahagian bawah dahulu, campurkan semua bahan, kecuali tepung jagung.
2. Masak hingga gula larut dengan api kecil, lepas tu baru masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh dengan sedkit air
3. Masak hingga pekat & berkilat. Adunan akan meletup-letup menandakan sudah cukup masak
4. Tuang adunan hijau ke dalam acuan daun pisang dengan cepat dan berhati-hati kerana adunan akan cepat beku dan sukar untuk diratakan
5. Masak bahagian atas pula, campurkan semua bahan, masak dengan api kecil sehingga pekat & tanak
6. Setelah  masak tuang menutupi bahagian berwarna hijau tadi, biarkan sejuk

No comments:

Post a Comment